10+1 βήματα για να προσεγγίσετε απλά τους εφήβους

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Η προσέγγιση και κατάεπέκταση η αποδοχή ενός έφηβου μπορεί να είναι μια διαδικασία που απαιτεί κατανόηση, υπομονή και επικοινωνία. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να προσεγγίσετε και να αποδεχτείτε έναν έφηβο. Θυμηθείτε πως σε αυτήν την ηλικία οι ορμόνες κάνουν πάρτι

  1. Ακολουθήστε τον: Προσπαθήστε να καταλάβετε τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν και ακούστε τις απόψεις του.

  2. Δείξτε αγάπη και σεβασμό: Δείξτε ότι τον αγαπάτε χωρίς όρους και ότι σέβεστε την αυτοτέλειά του. Αφήστε τ

    ον έφηβο να αισθανθεί ότι ακούτε και καταλαβαίνετε τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά του.
  3. Επικοινωνήστε ανοιχτά: Δημιουργήστε ένα ανοιχτό περιβάλλον επικοινωνίας όπου μπορεί να μιλήσει για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα προβλήματά του χωρίς φόβο. (Πχ: Σεξουαλική ζωή)

  4. Αναγνωρίστε την ανεξαρτησία του: Κατανοήστε ότι ο έφηβος αναζητά την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία του. Δώστε του τον χώρο που χρειάζεται για να αναπτύξει την ταυτότητά του.

  5. Υποστηρίξτε τις αποφάσεις του: Αν και ενδέχεται να μη συμφωνείτε πάντα με τις αποφάσεις του, προσπαθήστε να τον υποστηρίξετε και να τον βοηθήσετε να αντιληφθεί τις επιπτώσεις των επιλογών του.

  6. Δείξτε κατανόηση για τις δυσκολίες του: Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Δείξτε κατανόηση και προσφέρετε την υποστήριξή σας όταν το χρειάζεται.

  7. Σεβαστείτε την ιδιωτικότήτα τους: Οι έφηβοι εκτιμούν την ιδιωτικότητά τους. Μην τους πιέζετε για πράγματα που δεν θέλουν να μοιραστούν.

  8. Δημιουργία εμπιστοσύνης: Είναι σημαντικό να είστε αξιόπιστος και να δείξετε ότι μπορεί να σταθεί σε εσάς για συμβουλές ή υποστήριξη.

  9. Αποφύγετε την κριτική: Οι έφηβοι αντιδρούν συχνά αρνητικά στην κριτική. Προτιμήστε να παρέχετε ανοιχτή συζήτηση και συμβουλές όταν ζητούνται.

  10. Επίδειξη συμπόνιας: Οι έφηβοι περνούν διάφορες φάσεις και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Δείξτε συμπόνια και κατανόηση για τις δυσκολίες τους.

  11. Προσφορά βοήθειας: Αν ένας έφηβος αντιμετωπίζει δυσκολίες, προσφέρετε τη βοήθειά σας χωρίς να τον πιέζετε.

Σημειώστε ότι κάθε έφηβος είναι μοναδικός και μπορεί να αντιδρά διαφορετικά. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας ανάλογα με τον ατομικό χαρακτήρα και τις ανάγκες του κάθε έφηβου.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οριοθέτηση παιδιών: Κατάρριψη 7 μύθων

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες