Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Εμπιστοσύνη και παιδί

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Η εμπιστοσύνη σημαίνει  πίστη και βεβαιότητα κάποιου ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο έχει ορισμένη ικανότητα ή ιδιότητα.

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να αισθανθεί εμπιστοσύνη από τους βασικούς φροντιστές ώστε να τα καταφέρει στις καθημερινές δραστηριότητες του. 
Ένα παιδί που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του θα γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας με αυτοπεποίθηση όπου δεν θα απογοητεύεται και θα διεκδικεί κατάλληλα.

Πως όμως θα αναπτύξετε την εμπιστοσύνη στο παιδί σας;


  • Ενεργητική ακρόαση. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί σας χωρίς να το διακόψετε και χωρίς να το κρίνετε. 
  • Επιβραβεύεστε τις προσπάθειες που κάνει ένα παιδί και όχι αποκλειστικά τα αποτελέσματα.  Πχ: Αν σε ένα διαγώνισμα το παιδί πάρει οχτώ,  εστιάστε στην προσπάθεια και όχι στο βαθμό! Πιθανόν την άλλη φορά, θα αισθανθεί ότι το εμπιστεύεστε και θα αποδώσει καλύτερα.
  • Δώστε του πρωτοβουλίες που αρχικά το παιδί μπορεί να αντεπεξέλθει και στη συνέχεια ανεβάστε το βαθμό δυσκολίας. Δείξτε του εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει με ότι του αναθέτετε, τόσο λεκτικά (με λόγια) όσο και μη λεκτικά (με χαμόγελο-χειρονομίες)
  •  Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για το παιδί. Ο κάθε γονιός τις περισσότερες φορές γνωρίζει το δυναμικό του παιδιού του και σε τι δραστηριότητες μπορεί να αντεπεξέλθει. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε δραστηριότητες που είναι δύσκολες "μπορείς να τα καταφέρεις" αλλά όχι όταν δεν τα καταφέρνει:"Μα, πάλι δεν τα κατάφερες"
  • Δημιουργήστε σπίτι μαζί με το παιδί μια γωνία με τα κατορθώματά του  ώστε να έχει άμεση οπτική επαφή από αυτά και να παίρνει δύναμη. (Πχ: Ζωγραφιές, συμμετοχή σε δραστηριότητες, φωτογραφίες, βαθμοί κα)
  • Ενισχύστε τη ζεστή σχέση με το παιδί σας. Αγκαλιάστε το , φιλήστε το, αγγίξτε το!Η σωματική επαφή βοηθάει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης των παιδιών μας καθώς τα παιδιά νιώθουν αποδεκτά!
  • Βρείτε τις κλίσεις του και να ενθαρρύνετε να συμμετέχουν σε αυτές.Οι κλίσεις μπορεί να είναι  αθλήματα και διάφορες τέχνες.
Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό είναι να γίνουμε "εμείς" οι ίδιοι πρότυπο για τα παιδιά μας!!
Όταν αισθανόμαστε εμείς σίγουροι και ασφαλείς τις περισσότερες φορές νιώθουν και τα παιδιά μας!

Αν για παράδειγμα εσείς σαν γονείς είστε σκληροί με τον εαυτό σας κάθε φορά που δεν καταφέρνετε κάτι ή διστάζετε να έρθετε αντιμέτωποι  με προκλήσεις, πιστεύοντας ότι δε μπορείτε να τα καταφέρετε, να ξέρετε ότι το παιδί θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας!

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται συνέχεια τους σημαντικούς ανθρώπους για αυτά!
Διδάξτε του μέσα από την καθημερινότητα σας ότι κάθε άνθρωπος αξίζει να είναι μοναδικός και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του με τα προτερήματα  και τα ελαττώματα του! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαζόμενη μνήμη: Τι είναι και πως αναπτύσσεται;

Η εργαζόμενη μνήμη (working memory) είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να συγκρατεί, να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται πληροφορίες για σύν...