Μαθησιακές Δραστηριότητες με μπάλα

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Το παιχνίδι με την μπάλα είναι μια απλή δραστηριότητα, κοστίζει λίγο  και μέσα από αυτό, τα παιδιά μπορούν να κατακτήσουν μαθησιακές δεξιότητες.
Ειδικά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την μάθηση, το παιχνίδι με την μπάλα λειτουργεί εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά.

Κάποιες δεξιότητες που μπορεί να κατακτήσει ένα παιδί με τη μπάλα είναι οι παρακάτω:

Κινητικές δεξιότητες. Η πιο σημαντική κινητική δεξιότητα είναι η αδρή
κινητικότητα. Το παιδί μαθαίνει να πετάει-πιάνει-κλωτσάει.

Κλίση ρημάτων και ουσιαστικών. Με τη μπάλα το παιδί μπορεί να εξασκηθεί  στην κλίση ρημάτων-ουσιαστικών. Πχ: Πετάξτε τη μπάλα στο παιδί λέγοντας του το πρώτο πρόσωπο του ρήματος παίζω και ζητήστε του να συνεχίσει ανταλλάσσοντας  πάσες είτε με τα χέρια είτε με τα πόδια.
Ένας ασφαλής τρόπος για να φανεί η μάθηση σαν παιχνίδι είναι πρώτα να κλίνεται ένα ρήμα-ουσιαστικό με την μπάλα και στη συνέχεια να τα γράφετε στο τετράδιο.

Εμπέδωση των καταλήξεων ρημάτων. Πετάξτε στο παιδί την μπάλα και πείτε του να σας πει ένα ρήμα με κατάληξη ίζω-αίνω-εύω.
Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συνεχίσουν και να λέτε και εσείς ρήματα με τις παραπάνω καταλήξεις για να αυξήσετε την αλληλεπίδραση.

Εμπέδωση μερών του λόγου. Πετάξτε τη μπάλα και πείτε στο παιδί να σας πει δύο επιρρήματα, 2 συνδέσμους κτλ.
Επίσης μπορείτε να λέτε μεμονωμένες λέξεις στο παιδί και να σας τις αναγνωρίσει με το παιχνίδι της μπάλας.
Δείξτε ενθουσιασμό όταν τα παιδί τα καταφέρνει!

Μέτρηση αριθμών. Παίξτε μπάλα με το παιδί σας και μετρήστε!Είναι μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Εξάσκηση σε προπαίδεια. Ρωτήστε το παιδί την προπαίδεια παίζοντας μπάλα. Για να γίνει πιο διαδραστικό το παιχνίδι, κρύψτε τα αποτελέσματα μέσα στο χώρο και αφήστε το παιδί να τα ανακαλύψει!

Αλληλεπίδραση-Κοινωνικοποιήση. Σε ένα χώρο όπου τα παιδιά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους (πχ: πάρτι, παιδότοπο, πρώτη μέρα στο σχολείο), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μπάλα σαν μέσο γνωριμίας, καθώς τα παιδιά μπορεί να την πετάνε και να λένε τα ονόματα τους.

Ας μην ξεχνάμε η μάθηση θα έπρεπε να είναι παιχνίδι!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;