Προσωπικές Σκέψεις Κλείνοντας Μια Χρονιά

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη



Εχτές έκλεισε μια χρονιά θεραπειών και όπως πάντα μου αρέσει να κάνω,έκανα τον απολογισμό της χρονιάς συνολικά!Ο απολογισμός γενικά είναι κάτι που μου αρέσει!Το κάνω σχεδόν κάθε μέρα!
Σκέφτηκα αρκετά πράγματα και αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας γιατί νομίζω ότι έχει αξία!! (Είναι ξεκάθαρα προσωπικές απόψεις και σίγουρα υπάρχει και η άλλη πλευρά)


  • Η θεραπευτική σχέση με τα παιδιά είναι το πάν!!Μην περιμένετε να μάθουν τα παιδιά από εσάς εάν δεν σας συμπαθούν!
  • Το παιδί δεν είναι η διαταραχή του, είναι ένα παιδί με αδυναμίες και δυνατότητες. Εστιάστε στις δυνατότητες και θα δείτε ότι με ένα μαγικό τρόπο θα αρχίζουν να βελτιώνονται και οι αδυναμίες!
  • Ο υπολογιστής είναι ένα μέσο που βοηθάει πολύ τα παιδιά να γενικεύσουν δεξιότητες ευχάριστα. Εάν το βάλεις λειτουργικά μέσα στη ζωή του παιδιού μπορεί να αποτελέσει εφόδιο για τη ζωή του παιδιού.
  • Το οπτικοποιημένο πρόγραμμα μελέτης ή δραστηριοτήτων είναι πολύ βοηθητικό  καθώς το παιδί αφενός ξέρει τι κάνει ανά πάση στιγμή και  συμμετέχει αφετέρου γνωρίζει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει.
  • Τα επιτραπέζια παιχνίδια  είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος μάθησης!! Το παιδί μαθαίνει παίζοντας τι πιο όμορφο από αυτό!
  • Η εποπτεία  είναι πολύ σημαντική για τον θεραπευτή, καθώς παίρνει ανατροφοδότηση και μοιράζεται τις ανησυχίες του, χωρίς άγχος και υποψία κριτικής!(Για μένα η εποπτεία θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για όλους τους θεραπευτές!)
  • Λάθη γίνονται, δεν είμαστε υπεράνθρωποι είναι καλό να τα παρατηρείς, να τα αποδέχεσαι και να προχωράς. Δεν μπορεί να γίνει σίγουρα από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνο γιατί έχουμε και άμυνες!! (Το παθαίνω και εγώ,,χιχι). Νομίζω όμως, ότι αν ένας θεραπευτής πιστεύει ότι είναι τέλειος, δεν έχει περιθώρια εξέλιξης.
  • Η καλή συνεργασία  με το παιδί, τους γονείς, τους υπόλοιπους θεραπευτές και το σχολείο βοηθάει στην επιτυχία της πορείας του παιδιού. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση.
  • Είναι ευλογία να κάνεις μια δουλεία που αγαπάς τόσο πολύ στις μέρες μας και να πηγαίνεις χωρίς να γκρινιάζεις!! Πολλές φορές φέτος έπιασα τον εαυτό μου να μου πηγαίνουν όλα στραβά ή να μην έχω όρεξη αλλά με την πρώτη συνεδρία να αλλάζουν όλα μαγικά!!
Τέλος επειδή η δουλεία μας είναι ίσως από τις πιο δημιουργικές αλλά  συνάμα και από τις πιο απαιτητικές  αυτές τις γιορτές θα πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας!!

Να δώσουμε χρόνο στους ανθρώπους μας παίρνοντας και δίνοντας αγάπη!Μας αξίζει, ώστε να γυρίσουμε με γεμάτες μπαταρίες!!

Καλές γιορτές σε όλους!!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;