Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eπιτραπεζιο παιχνίδι: Φιδάκι

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


H αγαπημένη μας στείλει επιστρέφει !!

Σήμερα θα παρουσιάσουμε το Φιδάκι!

Τι είναι το Φιδάκι;

Διασκεδαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι, στο οποίο υπάρχουν ορισμένα επίπεδα, τα οποία ανεβαίνεις, εάν πέσεις σε βάση σκάλας και κατεβαίνεις εάν πέσεις σε στόμα από φιδάκι.

Άπο που ξεκίνησε το παιχνίδι;

Έχει ξεκινήσει από την Ινδία και στη συνέχεια "κατευθύνθηκε" στη Μεγάλη Βρετανία και στις υπόλοιπες χώρες.

Πόσοι παίκτες μπορούν να παίξουν;

 2-6

Ποιές ηλικίες αφορά;

 Από 5 και άνω

Κανόνες παιχνιδιού:

Όλοι οι παίκτες ξεκινάνε από το 1 και προσπαθούν να καταλήξουν στο τέρμα. Αυτός που ρίχνει το μεγαλύτερο αριθμό στο ζάρι ξεκινά και προχωρά όσα βήματα του δείχνει. Εάν φτάσει σε κάποια κουτάκια που του δείχνει ότι ξεκινάει η σκάλα ανεβαίνει με το πιόνι του μέχρι να τελειώσει αυτή, αντίστοιχα όμως γίνεται το ίδιο αν φτάσει σε ένα κουτάκι όπου η σκάλα κατεβαίνει.

Τηρείται σειρά.

Νικητής είναι αυτός που φτάνει στο τελευταίο κουτί του ταμπλό, χωρίς να το ξεπεράσει.

Ποιες δεξιότητες αναπτύσσει;

  • Αναπτύσσει τη λογικομαθηματική σκέψη καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν στο ταμπλό, εκπαιδεύοντας το σε μηχανισμούς πράξεων όπως πρόσθεση και αφαίρεση. Παράλληλα μαθαίνει βασικές πράξεις πρόσθεσης με τα ζάρια. Τέλος, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους αριθμούς με αποτέλεσμα να εξοικειώνονται.
  • Ευνοεί την κοινωνική αλληλεπίδραση αφού το παιδί αφενός μαθαίνει να σέβεται και να τηρεί τους κανόνες και αφετέρου να παίζει ομαδικά.   Επιπλέον μαθαίνει να συνεργάζεται.
  • Αναπτύσσει τον προσανατολισμό, καθώς το παιδί πρέπει να κινηθεί μπροστά-πίσω, πάνω-κάτω στο ταμπλό. Το παιδί θα πρέπει να αντιληφθεί τον χώρο.
  • Εξασκεί τη μνήμη, καθώς τα παιδιά θα πρέπει να  θυμάται τους κανόνες
Καλή διασκέδαση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου