Παιχνίδια στη φύση

Πηγή:http://www.cherrymommy.gr/
Συγγραφέας: Ευαγγελία Λόκκα
Το διάβασα μου άρεσε και είπε να το μοιραστώ!!!

 Η φύση από μόνη της μας δίνει άπειρες ευκαιρίες για πειραματισμό με τα υλικά της, για αισθητηριακά παιχνίδια και γενικότερα ιδέες που θα κάνουν εμάς και τα παιδιά μας όσο γίνεται πιο δημιουργικούς! Ας ανακαλύψουμε τη Φύση γύρω μας!
Παιχνίδια λοιπόν από τη φύση και στη φύση
1. Φυτολόγοι σε δράση
  •  Υλικά : κινητό smartphone, εφαρμογή  pictureThis – Plant Identification από το google play store. Σε μία βόλτα μας στη φύση λοιπόν, αφού έχουμε εγκαταστήσει στο smartphone μας την εφαρμογή pictureThis- Plant Identification https://www.picturethisai.com/ βρίσκουμε μαζί με τα παιδιά φυτά που μας εντυπωσιάζουν και με τη συγκεκριμένη εφαρμογή τα φωτογραφίζουμε και μαθαίνουμε την ονομασία τους και γενικότερα τα χαρακτηριστικά από το καθένα. Στη συνέχεια άμα θέλουμε μπορούμε να κόψουμε ένα από το κάθε είδος και να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο φυτολόγιο!
2.  Κάνοντας κολάζ το δέντρο
  • Υλικά: χαρτί του μέτρου, μαρκαδόρος (σχεδιασμός περιγράμματος ενός δέντρου), κόλλα
Σε ένα χαρτί του μέτρου ζωγραφίζουμε το περίγραμμα ενός δέντρου. Ζητάμε από τα παιδιά να παρατηρήσουν τα δέντρα γύρω τους και συζητάμε για τα μέρη ενός δέντρου και γενικότερα ενός δέντρου. Στην συνέχεια, τα παροτρύνουμε να φτιάξουν κολάζ στο αποτύπωμα του δέντρου κολλώντας τα διάφορα υλικά που βρίσκουν στη φύση. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω ένα δέντρο χρειάζεται… χώμα, ρίζες,κορμό, κλαδιά, φύλλα, άνθη,καρπό… Το δέντρο μας είναι έτοιμο!
     3. Ζωγραφική- κολάζ με υλικά από τη φύση
  • Υλικά: χαρτόνια Α4 ή Α3, κόλλα
Αφήνουμε τα παιδιά να συλλέξουν διάφορα αντικείμενα από τη φύση. Στη συνέχεια, τους δίνουμε κόλλες και χαρτόνια σε διαστάσεις Α4 ή Α3 και τα αφήνουμε να φτιάξουν το δικό τους έργο τέχνης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να έχουμε ζωγραφισμένα περιγράμματα π.χ. ένα πρόσωπο, μια στερεότυπη ζωγραφιά (σπίτι, ήλιος, δέντρο κλπ) και να παροτρύνουμε τα παιδιά να κολλήσουν από πάνω τα διάφορα υλικά από τη φύση κάνοντας τη ζωγραφιά 3D.
       4. Memo στη φύση
  • Υλικά: Ψάθινο καπέλο ή πουγκί ή καλάθι, διάφορα υλικά από τη φύση ένα από κάθε είδος.
Παροτρύνουμε τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια και να διαλέξουν ένα από τα αντικείμενα που έχουμε τοποθετήσει μέσα στο πουγκί (ή καπέλο, ή καλάθι). Αφού διαλέξουν από ένα αντικείμενο όλα τα παιδιά το ονομάζουν και προσπαθούν να βρουν άλλο ένα ίδιο αντικείμενο στη φύση γύρω τους. Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει ακόμα δυσκολότερη εάν ζητήσουμε από τα παιδιά να βρουν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο αφού παρατηρήσουν πολύ καλά το δικό τους. Αλήθεια είναι όλα τα φύλλα το ίδιο μέγεθος; όλες οι πέτρες έχουν το ίδιο σχήμα; όλα τα λουλούδια έχουν τις ίδιες αποχρώσεις κλπ.
       5. Φτιάχνοντας ταίστρες για τα πουλιά
  • Υλικά: Ρολά από χαρτί υγείας, φυστικοβούτυρο, σπόρους, γλωσσοπίεστρα, σπάγκο διακορευτής

Σε ένα ρολό από χαρτί υγείας κάνουμε δύο τρύπες και περνάμε λίγο σπάγκο. Στη συνέχεια, αλείφουμε το φυστικοβούτυρο και κολλάμε πάνω διάφορους σπόρους. οι ταίστρες μας είναι έτοιμες και μπορούμε να τις κρεμάσουμε στα καδιά των δέντρων.
       6. Ζωγραφική με τις πέτρες
  • Υλικά: πέτρες, τέμπερες,  πινέλα, ματάκια, χαρτόνι
Παροτρύνουμε τα παιδιά να μαζέψουν βότσαλα από τη θάλασσα ή πέτρες σε διάφορα σχήματα από το βουνό και να φτιάξουν τα δικά τους έντομα ή διάφορα άλλα ζώα.
Η Φύση μας περιμένει να την ανακαλύψουμε!
Καλή εξόρμηση λοιπόν και καλή διασκέδαση!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;