Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δεξιότητα της ταξινόμησης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Η ταξινόμηση είναι μια βασική λογικομαθηματική  δεξιότητα που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί, στην προσχολική ηλικία. Αφορά τον μηχανισμό με τον οποίο το παιδί σημειώνει ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα πράγματα και ξεχωρίζει τα όμοια.
Αρχίζει να αναπτύσσεται από 3 ετών.

Η ταξινόμηση αφορά έννοιες όπως το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και το είδος.

Υπάρχουν  όμως δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν την δεξιότητα;
Αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να τις υλοποιήσουν οι γονείς;

Η απάντηση είναι ναι


Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι η πρώτη ταξινόμηση του παιδιού αφορά την τακτοποίηση των πραγμάτων του και συγκεκριμένα των παιχνιδιών του.
Άρα συμπεραίνουμε ότι η δεξιότητα της ταξινόμησης, έχει τις ρίζες της στην καθημερινότητα του παιδιού.

Ας δούμε κάποιες παραπάνω δραστηριότητες:


  • Πάρτε απλά τουβλάκια και πείτε στο παιδί να τα ξεχωρίσει ανά χρώμα αρχικά και στη συνέχεια ανά μέγεθος.
  • Πείτε στο παιδί να ξεχωρίσει τα καλαμάκια ανά χρώμα
  • Ξεχωρίστε μαζί με το παιδί φρούτα και λαχανικά.Συνήθως, μια επίσκεψη στη λαϊκή βοηθάει.
  • Ζητήστε από το παιδί να ξεχωρίζει ίδια αντικείμενα (Πχ να βάλει σε ένα ποτήρι τα πιρούνια, και σε άλλο ποτήρι τα κουτάλια)
  • Ξεχωρίστε μαζί με τα παιδιά τα καλοκαιρινά και τα χειμωνιάτικα ρούχα. Έτσι, το παιδί εκπαιδεύεται αφενός στην ταξινόμηση και αφετέρου στην εκμάθηση εποχών.
  • Ζητήστε από το παιδί να ξεχωρίσει αριθμούς και γράμματα.
Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να γίνουν και με άλλα υλικά που έχει η κάθε οικογένεια.
Κάθε τέτοια δραστηριότητα ευχαριστεί, διασκεδάζει και συνάμα εκπαιδεύει το παιδί!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου