Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκμάθηση Χρωμάτων

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Πώς μαθαίνουμε τα χρώματα στα παιδιά;
Ποιες δραστηριότητες μπορούμε να ακολουθήσουμε;

Τα χρώματα είναι μια λογικομαθηματική έννοια που το παιδί έχει τη δυνατότητα να μάθει πριν τα 3 έτη. Τα πρώτα χρώματα που εμπεδώνει το  παιδί είναι μπλε,πράσινο και κόκκινο.

Ο καλύτερος τρόπος για να εμπεδώσει το παιδί τα χρώματα είναι να τα ταυτίσει με την καθημερινή ζωή.

Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να ονομάζουμε στο παιδί και να υπενθυμίζουμε τα χρώματα που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας.

Κάποιες άλλες δραστηριότητες είναι οι εξής:


  • Ταυτίστε αντικείμενα, φρούτα και λαχανικά από  την καθημερινότητα με χρώματα. Πχ: Το  μήλο είναι κόκκινο, η μπλούζα σου είναι  πράσινη.
  • Παίξτε με τουβλάκια και μπάλες με το παιδί. Πχ:Ζητήστε του να μαζέψει  τις κόκκινες μπάλες ή να φτιάξει ένα πύργο με μπλε τουβλάκια
  • Χρησιμοποιείστε βιβλία. Διαλέξτε μαζί με το παιδί βιβλία που επεξεργάζονται τα χρώματα και διαβάστε τα.
  • Κατεβάστε ψηφιακές εφαρμογές. Υπάρχουν πολλές ψηφιακές εφαρμογές (apps) για τάμπλετ ή κινητά που σας δίνουν τη δυνατότητα να παίξετε με το παιδί σας και να του κεντρίσετε διαδραστικά το ενδιαφέρον,ώστε να μάθει τα χρώματα.
  • Ζωγραφική με  μαρκαδόρους, ξυλομπογίες, δαχτυλομπογιές.  Πάρτε  μεγάλες κόλλες χαρτί, (Α4) και ζωγραφίστε μαζί τους μαθαίνοντας τους παράλληλα και τα χρώματα.
  • Παίξτε με πλαστελίνη. Κάντε αυτοσχέδιες κατασκευές της επιλογής του παιδιού με χρωματιστές πλαστελίνες.
  • Ακούστε τραγουδάκια μαζί με το παιδί για τα χρώματα.
Εάν ένα παιδί δυσκολεύεται να ξεχωρίσει συστηματικά τα ίδια χρώματα θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο σας ώστε να σας καθοδηγήσει.

Μην ξεχνάτε ότι μέσω της επανάληψης  των δραστηριοτήτων εμπεδώνεται η δεξιότητα της εκμάθησης των χρωμάτων! 

Καλή διασκέδαση


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι