Κοινωνικές ιστορίες

Γράφει η Παπαδόπουλου Ειρήνη


Τι είναι οι κοινωνικές ιστορίες;


Που χρησιμεύουν;

Πως δημιουργούνται;

οι κοινωνικές ιστορίες, τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να είναι διαδεδομένες για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της κοινωνικής κατανόησης των παιδιών και των νεαρών ατόμων με αυτισμό. 

Μία σημαντική θεωρητική βάση της εφαρμογής των κοινωνικών ιστοριών σε άτομα με αυτισμό είναι η αδυναμία τους να αναπτύξουν μία θεωρία για το νου, δηλαδή την ικανότητά να έχουν επίγνωση των νοητικών καταστάσεων  των άλλων. Αυτή η δυσκολία οδηγεί στην αδυναμία κατανόησης ότι ο καθένας μπορεί να έχει μια δική του άποψη διαφορετική από τη δική τους .Οι κοινωνικές ιστορίες στοχεύουν να βοηθήσουν τα άτομα με αυτισμό στην επίλυση προβλημάτων που απορρέουν από την αδυναμία τους να ερμηνεύουν τις κοινωνικές συμπεριφορές των άλλων με βάση τις νοητικές τους καταστάσεις. 

Τα θέματα που καταπιάνονται οι κοινωνικές ιστορίες είναι τα συναισθήματα, η συμπεριφορά, η φιλία, η σχολική βία,οι δεξιότητες παιχνιδιού.

Πολύ σημαντικό για την επιτυχία των κοινωνικών ιστοριών είναι ο σχεδιασμός της συγγραφής και η παρουσίασης τους στα παιδιά με αυτισμό. Το παιδί  θα πρέπει να είναι ήρεμο και με θετική διάθεση όταν ακούει την ιστορία. Ακόμη προτείνεται  να διαβάζεται αμέσως πριν το γεγονός για το οποίο είναι γραμμένη. 

Η κοινωνική ιστορία αποτελείται από 4 μέρη: 1)Τίτλο 2) Εισαγωγή όπου προσδιορίζει το θέμα 3)Κύριο σώμα, όπου γίνεται η παράθεση λεπτομερειών και 4)Επίλογος όπου γίνεται μια περίληψη πληροφοριών. Χρησιμοποιούμε πρώτο ή τρίτο ενικό πρόσωπο και διατυπώνουμε την ιστορία με θετικό τρόπο. Θα πρέπει να αποφεύγονται προτάσεις όπως πρέπει να,απαγορεύεται και συναφείς φράσεις αφού στόχος της κοινωνικής ιστορίας δεν είναι να αλλάξει το άτομο τη συμπεριφορά του αλλά να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο. Το λεξιλόγιο θα πρέπει να είναι ακριβές και κυριολεκτικό.

Η κοινωνική ιστορία παρουσιάζεται πέρα από τα  γραπτά κείμενα σε εικόνες ακόμα και σε βίντεο, ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο του ατόμου. Ουσιαστικά οι κοινωνικές ιστορίες περιέχουν οπτικοποιημένο υλικό για την κατανόηση του κόσμου.

Παραδείγματα κοινωνικής ιστορίας επισυνάπτονται στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.youtube.com/watch?v=4PHGFk_B-CU
https://www.youtube.com/watch?v=gm2NfT26EI8
https://www.youtube.com/watch?v=TijARCJLChg

Καλή συνέχεια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;