Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οφέλη των πολεμικών τεχνών

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Η αγαπημένη μας στήλη επιστρέφει, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τα οφέλη των πολεμικών τεχνών για τα παιδιά! (Καράτε,  Tae Kwon Do,  κομφού, ξιφασκία)

Τα παιδιά σύμφωνα με έρευνες μπορούν να ενταχθούν στις πολεμικές τέχνες από 5 ετών και πάνω.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι, τα παιδιά που εμπλέκονται με τις πολεμικές τέχνες μπορούν να προάγουν την βία, την αλαζονική και επιθετική συμπεριφορά. Άλλωστε σε πολλά σχολεία της Ευρώπης οι πολεμικές τέχνες διδάσκονται μέσα σε αυτά!

Είναι κατάλληλες για παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης καθώς τα παιδιά στις πολεμικές τέχνες θα πρέπει να μάθουν να ακολουθούν οδηγίες για να φτάσουν στον στόχο.

Αναλυτικότερα κάποια από τα οφέλη είναι:

  • Αυτοπειθαρχία. Τα παιδιά μέσα από τις πολεμικές τέχνες μαθαίνουν να πειθαρχούν και να συγκρατούν τις παρορμήσεις του.
  • Ανάπτυξη κοινωνικοποίησης. Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται με άλλα παιδιά, να αλληλεπιδρά να κάνει καινούργιους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα και να καταλάβει την αξία της ομαδικότητας.
  • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Τα παιδιά μέσω των πολεμικών τεχνών: Γυμνάζονται, μαθαίνουν τη σωστή στάση σώματος, να ελέγχουν την αναπνοή και βελτιώνουν το σώμα τους. 
  • Αναπτύσσει το σεβασμό για τον εαυτό του και για τους άλλους. Το παιδί μαθαίνει να σέβεται τον εαυτό του αλλά και τα άλλα παιδιά. Αρχίζει να πιστεύει στη διαφορετικότητα.
  • Βελτιώνει την ακουστική επεξεργασία του παιδιού, καθώς το παιδί για να ακολουθήσει τις οδηγίες για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει θα πρέπει να ασκήσει τις δεξιότητες της ακουστικής επεξεργασίας
  • Μαθαίνει στο παιδί την αξία της αυτοάμυνας αλλά παράλληλα εκπαιδεύει το παιδιά να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του.
  • Αυτοπεποίθηση. Είναι ιδανικό άθλημα το παιδί ώστε να πιστεύει στον εαυτό του και να έχει μια θετική στάση απέναντι του.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να φύγουν από τις οθόνες και να κάνουν κάτι εποικοδομητικό σε σχέση με τον εαυτό τους!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου