Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ώρα:Εύκολοι τρόποι για να τη μάθουν τα παιδιά

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Λοιπόν, λοιπόν σήμερα θα γράψω ένα άρθρο για το πως μπορούμε να μάθουμε εύκολα την ώρα στα παιδιά καθώς και κάποια άλλα ζητήματα σχετικά με την ώρα.

Θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν την ώρα καθώς τους εξασφαλίζει αφενός αυτονομία και αφετέρου την συνέπεια και την αίσθηση του χρόνου


Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει την ώρα

Νομίζω, πως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι καλό ένα παιδί να ξεκινήσει να εκπαιδεύεται στην ώρα. Σίγουρα κάθε παιδί έχει το ρυθμό του και το σεβόμαστε. Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε
στο μυαλό μας ότι για να μάθει ένα παιδί την ώρα θα πρέπει να κατέχει βασικές μαθηματικές έννοιες όπως πρόσθεση, αφαίρεση, ανεβαίνω-κατεβαίνω.

Ιδανικά είναι καλό να συνδέουμε  τις διάφορες δραστηριότητες που έχουμε με το παιδί, με την ώρα ώστε το παιδί να μαθαίνει μέσα από το βίωμα. Πχ: Είναι 9 το βράδυ, πρέπει να πλύνουμε τα δόντια μας και να κοιμηθούμε ή στις 7 σήμερα το απόγευμα, θα πάμε να παίξεις με τους φίλους σου.


Ποιο είναι το κατάλληλο ρολόι για να μάθει το παιδί την ώρα

Νομίζω πως είναι καλό να ξεκινήσουν τα παιδιά να εκπαιδεύονται στα αναλογικά ρολόγια γιατί η εμπειρία μου, μου έχει δείξει πως ένα παιδί όταν μάθει την ώρα στο ψηφιακό ρολόι μετά βαριέται να μπει στη διαδικασία του αναλογικού.

Επίσης, αν το παιδί μάθει την ώρα στο αναλογικό ρολόι, τις περισσότερες φορές θα του φανεί παιχνιδάκι να την μάθει στο ψηφιακό.


Ποια είναι τα βήματα για να μάθει ένα παιδί την ώρα


  • Διδάξτε στο παιδί την προπαίδεια του 5, ώστε να μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στους δείκτες του ρολογιού
  • Εξηγήστε τον ρόλο του μικρού και του μεγάλου δείκτη. Αφήστε το ίδιο το παιδί να πιάσει τους δείκτες και να τους μετακινήσει για να τους αισθανθεί.
  • Ξεκινήστε διδάσκοντας του 5, 10,15. Κάντε μαζί απλά παραδείγματα και μόνο εάν το έχει εμπεδώσει προχωρήστε στους δείκτες του παρά. Η γνώμη μου είναι, να μην προχωρήσετε αμέσως, δώστε στο παιδί 1 με 2 μέρες για να καταλάβετε ότι το έχει εμπεδώσει.

Πως μπορεί να εξασκηθεί ένα παιδί

  • Ζωγραφίστε μαζί εικονικά ρολόγια και κάντε εξάσκηση
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια
  • Διαλέξτε παιχνιδιάρικα ρολόγια  μαζί με το παιδί
  • Μιλήστε του για τη σημασία του χρόνου
Προτεινόμενα επιτραπέζια παιχνίδια για την ώρα

Κάποια προτεινόμενα επιτραπέζια παιχνίδια για την ώρα είναι:

  • Τι ώρα είναι (Δεσύλλας)
  • Το πρώτο μου ημερολόγιο |(Δεσύλλας|)
  • Μαθαίνω την ώρα και τις εποχές 
Καλή διασκέδαση!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου