Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες για τα Παιδιά Μας

Γράφει η Παπαδόπουλου Ειρήνη


Καλημέρα , καλημέρα ελπίζω να είστε καλά σωματικά και ψυχικά.

Σήμερα σκέφτηκα να σας προτείνω κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά μας, ώστε αφενός τα ζουζουνάκια μας να περνάνε καλά και αφετέρου να έρχονται σε επαφή με την γνώση.

Λοιπόν, όμορφες εκπαιδευτικές σελίδες που μπορούν τα παιδιά μας να απασχοληθούν είναι:


http://www.jele.gr: Διαδραστικός εκπαιδευτικός τόπος για μαθητές Πρώτης Δημοτικού έως της Τρίτης.  Περιέχει Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη. Από τους αγαπημένους μου, με πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες με πρωταγωνιστές τον Άτακτο, την Επιστήμη Κα. Θέλει ενεργοποίηση της προσθήκης Adobe Flash Player.


https://e-didaskalia.blogspot.com Έχει πλούσιο υλικό για όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Επιπρόσθετα έχει πολλές on line ασκήσεις. Τέλος έχει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.


https://www.stintaxi.com  Ιστοσελίδα ψηφιακής και έντυπης υποστήριξης μαθητών δημοτικού σχολείου. Υπέροχη σελίδα με πολλές δραστηριότητες σε όλα τα πεδία. Έχει γίνει εξαιρετική δουλεία στις εικόνες κάθε δραστηριότητας.

https://www.thrania.comTα θρανία είναι μία ιστοσελίδα με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα του Δημοτικού.


http://www.mikrapaidia.gr/ccsintro/.  Mια πολύ ωραία σελίδα με πολλές μαθησιακές δραστηριότητες για όλους τους μαθητές.


Eπίσης κάποιες εφαρμογές που μπορούμε να κατεβάσουμε στο tablet  και  ειδικά για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι:

  1. Τα παιδία παίζει: Έχει πολλά παιχνίδια και ασκήσεις για όλες τις ηλικίες. Θα βρείτε μέχρι και ασκήσεις Γαλλικών.
  2. Γράψε με συλλαβές:  Σε αυτήν την εφαρμογή με τη βοήθεια οπτικού ερεθίσματος(εικόνα), γράφουμε λέξεις με την βοήθεια συλλαβών. Πολύ ωραία εφαρμογή για παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας.
  3. Γράμματα και Λέξεις:  Εδώ, το παιδί έρχεται σε επαφή με τις φωνούλες των γραμμάτων και τις αρχικές λέξεις που θα συναντήσει καθώς και με την φωνολογική ενημερότητα. Ιδανικό για το νηπιαγωγείο και την Πρώτη Δημοτικού.
  4.  Η προπαίδεια είναι παιχνίδι:  Σε αυτή την εφαρμογή βρίσκουμε παιχνίδια με την προπαίδεια για εμπέδωση με πολλούς τρόπους. Χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες: Μαθαίνω, ασκούμαι, παίζω. Κατάλληλο για τάξεις Β και Γ Δημοτικού.
  5. 10΄ στην ορθογραφία: Κατάλληλο για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ουσιαστικά συνδέει τις εικόνες με την γραφή.
  6. Μαθηματικά Β΄ δημοτικού: Μια πολύ ωραία εφαρμογή με απλά προβλήματα για τα παιδιά μας, με οπτικό ερέθισμα.

Προς το παρόν αυτά, θα επιστρέψω  σύντομα με ένα άρθρο για δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας σπίτι!!

Να προσέχετε, να είστε καλά και καλή δύναμη!!
Λένε πως όταν δεν μπορείς να αλλάξεις μια κατάσταση, να την απολαύσεις, απολαύστε λοιπόν και εσείς την οικογένεια σας!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου