Εκμάθηση πολλαπλασιασμού με διαδραστικούς τρόπους

Πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε την προπαίδεια παιχνίδι;
Ξέρετε ότι η προπαίδεια του 9 έχει το εξής κόλπο: Ο πρώτος αριθμός πάντα ανεβαίνει ο δεύτερος κατεβαίνει;
Πιστεύετε ότι το κρυφτό βοηθάει στην εκμάθηση της προπαίδειας;

Η προπαίδεια είναι ένα δύσκολο απομνημονευτικό κομμάτι των μαθηματικών στο οποίο δυσκολεύονται, σχεδόν όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και μη. Ένας τρόπος, ώστε το παιδί να τη μάθει πιο εύκολα είναι να εντάξουμε παιχνίδι στις δραστηριότητες. Να σημειωθεί ότι χρειάζεται χρόνος, εξάσκηση, συχνές επαναλήψεις και επίμονη.


Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το παιδί για να μάθει πολλαπλασιασμό, θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στο να μετράει δύο-δύο, τρία-τρία κτλ . Θυμίστε στο παιδί ότι ο πολλαπλασιασμός έχει άμεση σχέση με την πρόσθεση.

Κάποια διαδραστικά κόλπα είναι τα εξής:

1)Γράψτε την προπαίδεια σε εναλλακτικό υλικό εκτός  από τετράδιο όπως: Χρωματιστά χαρτόνια με μαρκαδόρους, γλωσσοπιέστρα.

2)Χρησιμοποιείστε  μπάλα για εκμάθηση  της προπαίδειας. Πετάξτε τη μπάλα στο παιδί και πείτε του να  "ανεβεί" ανά 2,3 και αντιστοίχως να "κατεβεί".

3)Ενισχύστε τις καθημερινές συναλλαγές για να κατανοήσει το παιδί τον μηχανισμό της προπαίδειας. (Πχ αγόρασε 4 καραμέλες με 50 λεπτά)

4)Παίξτε επιτραπέζια και παιχνίδια μνήμης. Κάποια παιχνίδια που βοηθάνε είναι uno, γκρινιάρης, φιδάκι.

5)Μάθετε την προπαίδεια μέσα από τραγούδια

6)Βάλτε  στη ζωή σας on line λογισμικά για εξάσκηση.
  Κάποια λογισμικά είναι τα παρακάτω:
  http://www.multiplication.com/games/play/flying-high
  http://www.multiplication.com/games/play/dynamite-multiplication

7) Δημιουργήστε  σταυρόλεξα.Φτιάξτε ένα πίνακα και γράψτε αριθμούς στα κουτάκια, ώστε οι συνδυασμοί κάποιων από αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Στη συνέχεια ζητάτε από το παιδί να τα βρουν οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια.  

8)Παραστήστε   τα γινόμενα με αντικείμενα που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Πχ: Φτιάξτε 2 σειρές από 5 lego, τουβλάκια ή ζωάκια που αγαπά το παιδί ώστε να αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα της προπαίδειας είναι 10.


9)Παίξτε κρυφτό μαζί του  και πείτε του να μετρήσει ανά 2, ανά 3 κτλ.



Όλες οι παραπάνω μεθόδους μπορούν να συνδυαστούν  ανάλογα με τις ανάγκες του  κάθε παιδιού αλλά και με τις ανάγκες της οικογένειας, οι οποίες είναι μοναδικές και ξεχωριστές.

Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί πρέπει να νιώσει ότι τα μαθηματικά βρίσκονται στην καθημερινή μας ζωή και όχι απλώς στο βιβλίο σαν ένα ακόμα μάθημα που δεν το καταλαβαίνουν!


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;