Παρουσιάση Παραμυθιού: Το Ντροπαλό Όκάπι

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Λοιπόν, λοιπόν σήμερα είμαι διπλά χαρούμενηηη!!!!
Πρώτον γιατί εγκαινιάζουμε μια καινούρια στήλη στο "σπίτι" μου την παρουσίαση παραμυθιών και δεύτερον γιατί παρουσιάζω το παραμύθι μια αγαπημένης φίλης που είναι το παράδειγμα καλού παιδιού αλλά και εξαιρετικού επαγγελματία, της Ζωής που αγαπώ πολύ και ας είμαστε τα τελευταία χρόνια μακρυά!

Η Ζωή είναι ειδική παιδαγωγός, διατηρεί το δικό της blog http://zoidamopoulou.blogspot.gr/ και ασχολείται και με τη συγγραφή!

Διαβάσαμε λοιπόν το νέο βιβλίο «Το Ντροπαλό Όκάπι», της Ζωής Δαμοπούλου και ταξιδέψαμε με συντροφιά υπέροχους ήρωες!

Το Ντροπαλό Οκάπι πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο που προσκαλεί τα παιδιά να ταξιδέψουν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να δράσουν και να διασκεδάσουν! Το βιβλίο με γλώσσα ρέουσα και ολοζώντανη χωρίς πλατειασμούς και περιττά στολίδια, πραγματεύεται με τρυφερότητα έννοιες όπως η διαφορετικότητα και η φιλία. Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας έναν εξαιρετικά πρωτότυπο και υπαρκτό ήρωα καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και ότι τα περιβάλλει. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με έκπληξη συνειδητοποιήσαμε ότι τα μηνύματα που περνούν μέσα από την ανατρεπτική ιστορία αγγίζουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Πρωταγωνιστής του παραμυθιού «Το Ντροπαλό Οκάπι» είναι ένα μικρό οκάπι. Τα οκάπι είναι σπάνια ζώα, που ζουν στα δάση βροχής του Κονγκό και ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ιδιαίτερη εμφάνισή τους, αλλά και για τον ντροπαλό χαρακτήρα τους. Τα μοναχικά αυτά ζώα συνηθίζουν να ζουν απομονωμένα.
          
 Η ιστορία μας περιγράφει τις περιπέτειες ενός μικρού οκάπι, το οποίο είναι απογοητευμένο από την εμφάνισή του. Η ανασφάλειά του αποτελεί τροχοπέδη στις σχέσεις του με τα υπόλοιπα ζώα του δάσους. 

Έπειτα από προτροπή της μητέρας του αποφασίζει να ψάξει για ένα μάγο, ο οποίος θα μπορούσε να του αλλάξει όλη τη ζωή. Υπάρχει, τελικά, ο μάγος που θα αλλάξει τον ήρωα ή θα πρέπει ο ίδιος ο  ήρωας μας να προσπαθήσει σκληρά για να πετύχει το στόχο του;

 Το παραμύθι πραγματεύεται σημαντικές έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία και η αυτοπραγμάτωση. Το κυριότερο μήνυμα του παραμυθιού είναι ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και τις ιδιαιτερότητές μας.

 Η ιστορία καλλιεργεί στα παιδιά τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση, καθώς τους δείχνει ότι μέσα μας κρύβεται τεράστια δύναμη. Ακόμη, τα διδάσκει να προσπαθούν σκληρά για να πετύχουν τους στόχους τους και να μην εγκαταλείπουν  την προσπάθεια. 

Τέλος, επισημαίνεται η αξία των εμπειριών και των καλών πράξεων, οι οποίες βοηθούν στο χτίσιμο ενός πολύπλευρου και ολοκληρωμένου χαρακτήρα.

Πραγματικά νομίζω ότι αξίζει το χρόνο σας είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν τη μοναδικότητα τους και να διεκδικούν το "χώρο" που τους ανήκει σεβόμενα πάντα και τους άλλους!!

Συγχαρητήρια Ζωή για την προσπάθεια!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;