Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

παιδική χαρά και παιδί

Γράφει η Παπαδοπούλου ΕιρήνηΣήμερα θα μιλήσουμε για τα οφέλη της παιδικής χαράς τα οποία είναι ποικίλλα τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Να σημειώσουμε ότι η παιδική χαρά είναι μια δωρεάν δραστηριότητα για τους γονείς και τα παιδιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι  όρεξη και διάθεση για παιχνίδι.

Ας ξεκινήσουμε τα οφέλη για τα παιδιά


  • Αναπτύσσει τις κινητικές δεξιότητες. Το παιδί μέσα από τα όργανα της παιδικής χαράς αναπτύσσουν τόσο την αδρή όσο και τη λεπτή κινητικότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν να στηρίζονται, να μετακινούνται από ένα όργανο στο άλλο καθώς και να χρησιμοποιούν πιο ευέλικτα τα δάχτυλα και τα χέρια.
  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.  Το παιδί ανακαλύπτει νέες δεξιότητες και με αυτόν τον τρόπο το παιδί πιστεύει παραπάνω στις δυνατότητες του. 
  • Το παιδί έρχεται σε επαφή με νέα ερεθίσματα. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι με την παιδική χαρά αποκτά νέα ερεθίσματα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα.
  • Το παιδί κοινωνικοποιείται. Το παιδί μέσα από την παιδική χαρά κοινωνικοποιείται, εντάσσεται σε ομάδες, κάνει νέες φιλίες και μαθαίνει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Σέβεται και συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά!
  • Αναπτύσσεται ο προφορικός λόγος. Το παιδί εμπλουτίζει τις εμπειρίες του, γεγονός που δίνει ευκαιρίες συζήτησης και διήγησης αυτών των εμπειριών.
  • Μαθαίνει να μοιράζεται και να αντιμετωπίζει τους φόβους του. ((ψηλά μέρη, απότομα μέρη, να χάσει τα παιχνίδια του)

Συνεχίζουμε με τα οφέλη για τους γονείς:

  • Οι γονείς χαλαρώνουν.  Τα παιδιά παίζουν χωρίς πολλούς περιορισμούς και οι γονείς έχουν την δυνατότητα να πάρουν μια ανάσα. 
  • Ενισχύονται οι σχέσεις γονιών-παιδιών.  Οι γονείς περνούν ευχάριστα χρόνο με το παιδί, παίζουν και γίνονται και οι ίδιοι παιδιά, με αποτέλεσμα να περνούνε ποιοτικό χρόνο μαζί.
  • Οι γονείς κοινωνικοποιούνται.  Όπως και τα παιδιά, έτσι και οι γονείς κοινωνικοποιούνται μαζί με άλλους γονείς και συζητούν θέματα που τους αφορούν.
Στην παιδική χαρά κάποιες φορές όμως μπορούν να δημιουργηθούν και κάποια προβλήματα. Παρακάτω επισυνάπτεται ένας "χρήσιμος οδηγός επιβίωσης" https://www.all4mama.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC/

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παιδική χαρά είναι ένα οξυγόνο για το παιδί, δεν πρέπει να το στερούμε!!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι