Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κινητική Άμμος: Φέρτε την παραλία σπίτι σας

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλημέρα καλημέρα σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για την άμμο που μπορούμε όλοι να έχουμε σπίτι μας...
Ναι, ναι μπορούμε να μεταφέρουμε το Καλοκαίρι σπίτι μας, με την κινητικό άμμο.

Η κινητική άμμος λοιπόν ξεκίνησε από τη Σουηδία.

Τι δραστηριότητες  όμως μπορείτε να κάνετε με την κινητική άμμο:

 • Κρύψτε γράμματα-αριθμούς-λέξεις μέσα στην άμμο εκφωνήστε στα παιδιά τι θέλετε να βρουν και ξεκινήστε το παιχνίδι. Για να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ σας, μπορεί να λέει και το παιδί τι θέλει να βρείτε και εσείς και όποιος το βρίσκει πιο γρήγορα να κερδίζει.
 • Μπορείτε να διασκεδάσετε με γραμματικά φαινόμενα. Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Κρύψτε διάφορα μέρη του λόγου στην άμμο και πείτε στο παιδί να σας τα βρει (Ρήμα-Ουσιαστικά-Επίθετα) ή ακόμα μπορείτε να κρύψετε λέξεις σε όλους τους χρόνους και να λέτε στο παιδί να ανακαλύψει ένα ρήμα στον Ενεστώτα, ένα ρήμα στον Παρατατικό κτλ. Επίσης μπορείτε να κρύψετε ρήματα της Ενεργητικής Φωνής και της Παθητικής Φωνής και να πείτε στο παιδί να ανακαλύψει την φωνή όπου επιθυμείτε.
 • Μπορείτε να διασκεδάσετε με μαθηματικές πράξεις:  Γράψτε σε ένα πίνακα ή σε ένα χαρτί πράξεις και κρύψτε στην άμμο τα αποτελέσματα.
 • Κρύψτε αντικείμενα και αφήστε το παιδί να τα βρεί:  Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ενισχύστε το λεξιλόγιο και τις κατηγοροποιήσεις του παιδιού.
 • Δημιουργήστε γράμματα, αριθμούς, σχήματα. Τι καλύτερο από το να ενισχύσετε την γνώση με παιχνίδι.
Τι προσφέρει το παιχνίδι με την άμμο:
Το παιδί:

 • Μαθαίνει ευχάριστα
 • Αναπτύσσει την κινητικότητα του
 • Ενισχύει την φαντασία του
 • Εξερευνά και ανακαλύπτει
 • Το Απευσθητοποιεί αισθητηριακά καθώς μαθαίνει σε διάφορες υφές και μυρωδίες
 • Αυξάνει τη συγκέντρωσή του 
 • Μαθαίνει να ολοκληρώνει δραστηριότητες
 • Χαλαρώνει και εκτονώνει το άγχος του
 • Ενισχύει το συμβολικό παιχνίδι
Πως μπορούμε να φτιάξουμε άμμο:

Πάρτε ιδέες στο παρακάτω βίντεο!!

Ενδεικτικά παιχνίδια με κινητική άμμο:

Βάλτε την σε ένα μεγάλο μπώλ και περιορίστε την σε ένα χώρο! Να θυμάστε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χέρια αλλά και φτυαράκια, τσουγκράνες μικρές, κουβαδάκια για να κάνετε πιο ευχάριστα τη διαδικασία του παιχνιδιού!!

Καλό παιχνίδι! Τολμήστε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου