Ευχάριστη δραστηριότητα για Ανάγνωση

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, καλησπέρα σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια δραστηριότητα για ευχάριστη ανάγνωση, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Γράφουμε ή πληκτρολογούμε  λέξεις σε κόλλες Α4 από τις αγαπημένες κατηγορίες των παιδιών  (Πχ, ζωά, ρούχα, φρούτα, ήρωες, φαγητά), στη συνέχεια  αφήνουμε το παιδί να τις διαβάσει και μετά ταυτίζουμε  τις λέξεις με τα πραγματικά αντικείμενα. Να σημειωθεί εδώ ότι μπορούμε να το συζητήσουμε με το παιδί ποια επόμενη κατηγορία θέλει να υλοποιήσουμε.

Για να γίνει πιο διαδραστική η δραστηριότητα θα μπορούσαμε να ορίσουμε μια διαδρομή όπου αυτός που θα την έκανε πρώτος από τους δύο σας, θα άρπαζε το ποθητό αντικείμενο και θα το έβαζε στη σωστή λέξη θα κέρδιζε. Έτσι δουλεύουμε αφενός την ταχύτητα επεξεργασίας και αφετέρου δίνουμε ένα κίνητρο στο παιδί ώστε να εργαστεί με κέφι στην δραστηριότητα.

 Μέσα από αυτήν την δραστηριότητα μπορούμε να δουλέψουμε συνδυαστικά την αναγνώριση φωνημάτων και την φωνολογική ενημερότητα αφού μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί με ποιο γράμμα ξεκινάει ή τελειώνει η λέξη, ή να μας πει ακόμα μια λέξη από την ίδια κατηγορία που ξεκινάει από α-ε-ο-ι κτλ.

Τέλος αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι  μέσα από αυτήν την δραστηριότητα τα παιδιά αυξάνουν την οπτική διάκριση τους. Σαν οπτική διάκριση  ορίζεται η δυνατότητα του ανθρώπου να προσδιορίζει ομοιότητες και διαφορές μεταξύ αντικειμένων ή συμβόλων με την αίσθηση της όρασης. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε δραστηριότητες για οπτική διάκριση από μικρή ηλικία (θα επανέλθω με νέο άρθρο).

Την δραστηριότητα εγώ επέλεξα να την κάνω με ζώα σε πρώτη φάση





Ας θυμόμαστε πως η μάθηση μπορεί να γίνει παιχνίδι αρκεί να βάλουμε φαντασία, κέφι και αστείρευτη αγάπη για τα παιδιά.





ε





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;