Γένη: Πως το παιδί μπορεί να τα ξεχωρίσει διασκεδαστικά

Καλημέρα σε όλους, ελπίζω όλοι να είστε καλά.                             

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη διάκριση γενών που αρχίζει να αναπτύσσεται από την πρώτη σχολική ηλικία και συχνά ταλαιπωρεί παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

Το κυριότερο είναι να δημιουργήσουμε μνημονικά ίχνη  στα παιδιά . Το πιο απλό εδώ είναι να πούμε πως τα αρσενικά είναι αγόρια, τα θηλυκά κορίτσια και τα ουδέτερα δεν είναι ούτε αγόρια, ούτε κορίτσια.

Στην συνέχεια μπορούμε να ξεκινήσουμε από τους εαυτούς μας να διακρίνουμε τα γένη ώστε να δουν τα παιδιά βιωματικά σε πιο γένος ανήκουν.

Ύστερα παίζει ρόλο η οπτικοποιήση. Ταυτίζουμε τα γένη με πραγματικά αντικείμενα. Μια ενδεικτική δραστηριότητα επισυνάπτεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Όταν το παιδί εξοικειωθεί με την παραπάνω δραστηριότητα μπορούμε να γράψουμε λεξούλες να πάρουμε 3 βαζάκια και να αφήσουμε το παιδί να  ταξινομήσει. 
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το jenka όπου το παιδί θα ακροάται λέξεις και ανάλογα με το χρώμα που έχει επιλέξει για το γένος θα φτιάχνει έναν πύργο ή ακόμα να κολλάμε λέξεις σε επιτραπέζια όπως το φιδάκι και το παιδί να αναγνωρίζει το γένος. (Έχουμε πει πολλές φορές πως φαντασία χρειάζεται)

Επίσης μπορεί το παιδί να εξασκηθεί διαδραστικά μέσα από ασκήσεις στον υπολογιστή. Αρκετές θα βρείτε στην παρακάτω σελίδα: http://e-didaskalia.blogspot.com/2020/03/askiseis.html

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως θα πρέπει να μην βιαζόμαστε να περνάμε από το ένα βήμα στο άλλο, παρά μόνο αν το παιδί έχει κατακτήσει το στόχο στο εκάστοτε βήμα.

Τέλος το ενδιαφέρον είναι αυτό που διεγείρει το παιδί για να μάθει!

Καλή συνέχεια!!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;