Ανασκόπηση της Χρόνιας

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Λοιπόν, λοιπόν μετά από καιρό επιστρέφω με το καθιερώμενο άρθρο της ανασκόπησης της χρονιάς!!
Δεν θα απέχει πολύ από τα περσινά, αλλά να μωρέ νιώθω ότι ίσως φέτος  ίσως έγινα λίγο πιο σοφή!

Φέτος λοιπόν ήταν μια χρονιά ευλογημένη καθώς όλη μέρα με περιτρυγίζαν παιδιά με πολλή αγάπη!! Ελπίζω να έδωσα και εγώ λίγο!! Κουράστηκα αρκετά αλλά πραγματικά ένιωσα τόσο καλά με τον εαυτό μου και χαρούμενη που δεν μιζέριασα στιγμή (σπάνιο για μένα)

Ας αρχίσουμε το φετινό ημερολόγιο μου:

 • Συνεχίζω λοιπόν να πιστεύω πως η θεραπευτική σχέση με τα παιδιά είναι το πάν!!Μην περιμένετε να μάθουν τα παιδιά από εσάς εάν δεν σας συμπαθούν! Το έχω δει αρκετές φορές πως όταν τα παιδιά για ένα λόγο με έχουν πάρει στραβά, τα αποτελέσματα δεν είναι αναμενόμενο. Σας επισυνάπτω ένα βίντεο που το λάτρεψα!!https://www.youtube.com/watch?v=XmnncJhgP6U
 • Το παιδί δεν είναι η διαταραχή του, είναι ένα παιδί με αδυναμίες και δυνατότητες. Εστιάστε στις δυνατότητες και θα δείτε ότι με ένα μαγικό τρόπο θα αρχίζουν να βελτιώνονται και οι αδυναμίες! Επίσης φέτος έκανα και κάτι άλλο με μεγαλύτερα παιδιά και είδα ότι έχει πολύ αξία!! Συζήτησα μαζί τους, τι βιώνουν οι ίδιοι σαν δυσκολία και δουλέψαμε σε αυτά που μου έλεγαν τα παιδιά και είδα την αυτοπεποίθηση τους να ανεβαίνει!!
 • Ο υπολογιστής είναι ένα μέσο που βοηθάει πολύ τα παιδιά να γενικεύσουν δεξιότητες ευχάριστα. Εάν το βάλεις λειτουργικά μέσα στη ζωή του παιδιού μπορεί να αποτελέσει εφόδιο για τη ζωή του παιδιού. Όπως επίσης και η κίνηση καθώς τα παιδιά είναι πιο συγκεντρωμένα και δείχνουν πιο ενδιαφέρον κατά τις μαθησιακές δραστηριότητες. Επίσης συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σε αυτές τις δραστηριότητες.

 • Συνεχίζω να πιστεύω ατόφια πως το οπτικοποιημένο πρόγραμμα μελέτης ή δραστηριοτήτων είναι πολύ βοηθητικό  καθώς το παιδί αφενός ξέρει τι κάνει ανά πάση στιγμή και  συμμετέχει αφετέρου γνωρίζει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει. (Το λένε και οι γονείς όταν το χρησιμοποιούν στη μελέτη)
 • Τα επιτραπέζια παιχνίδια  είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος μάθησης!! Το παιδί μαθαίνει παίζοντας τι πιο όμορφο από αυτό! 
 • Ας αφήσουμε τις φωτοτυπίες, ας βάλουμε στη μάθηση φαντασία και πρακτικά πράγματα. Τα εξωτερικά προγράμματα π.χ είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα και φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την λειτουργικότητα και τον πραγματικό κόσμο!
 • Η εποπτεία  είναι πολύ σημαντική για τον θεραπευτή, καθώς παίρνει ανατροφοδότηση και μοιράζεται τις ανησυχίες του, χωρίς άγχος και υποψία κριτικής!(Για μένα η εποπτεία θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για όλους τους θεραπευτές!). Επίσης να πω, πως στην εποπτεία νομίζω για να είναι πετυχημένη θα πρέπει να έχεις μια κοινή οπτική και αντιμετώπιση των πραγμάτων!Εγώ είμαι πολύ τυχερή σε αυτό!!Σε ευχαριστώ Βάσω!!!!
 • Λάθη γίνονται, δεν είμαστε υπεράνθρωποι είναι καλό να τα παρατηρείς, να τα αποδέχεσαι και να προχωράς. Δεν μπορεί να γίνει σίγουρα από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνο γιατί έχουμε και άμυνες!! (Το παθαίνω και εγώ,,χιχι). Νομίζω όμως, ότι αν ένας θεραπευτής πιστεύει ότι είναι τέλειος, δεν έχει περιθώρια εξέλιξης.
 • Η καλή συνεργασία  με το παιδί, τους γονείς, τους υπόλοιπους θεραπευτές και το σχολείο βοηθάει στην επιτυχία της πορείας του παιδιού. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση.Φέτος θα πρόσθετα πως είναι καλό να δείχνουμε και λίγο ενσυναίσθηση ο ένας στον άλλον!!! Να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τους γονείς που και αυτοί περνάνε τον δικό τους Γολγοθά αλλά και αυτοί εμάς καθώς όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο από την πλευρά μας. Όπως και οι θεραπευτές μεταξύ μας ας ακούμε λίγο ο ένας τον άλλον παραπάνω και ας διαφωνούμε χωρίς εντάσεις για πράγματα που έχουν ουσία.
 • Ευελιξία. Αν  δεν μας βγαίνει μια δραστηριότητα με το παιδί μια μέρα ας την αλλάξουμε!!Επίσης εάν ένα παιδί δεν είναι καλά ας παίξουμε!!Και το παιχνίδι θεραπεία είναι.....Όπως λέει και η επόπτρια μου πολλές φορές όταν νομίζεις ότι δεν κάνεις κάτι, κάνεις πολλά!!
 • Είναι ευλογία να κάνεις μια δουλεία που αγαπάς τόσο πολύ στις μέρες μας και να πηγαίνεις χωρίς να γκρινιάζεις!! Πολλές φορές φέτος έπιασα τον εαυτό μου να μου πηγαίνουν όλα στραβά ή να μην έχω όρεξη αλλά με την πρώτη  επαφή με τα παιδιά  να αλλάζουν όλα μαγικά!! |(Ναι αυτό συνεχίστηκε και φέτος!!!)
Τέλος επειδή η δουλεία μας είναι ίσως από τις πιο δημιουργικές αλλά  συνάμα και από τις πιο απαιτητικές  αυτές τις γιορτές θα πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας!!

Να δώσουμε χρόνο στους ανθρώπους μας παίρνοντας και δίνοντας αγάπη!Μας αξίζει, ώστε να γυρίσουμε με γεμάτες μπαταρίες!!

Επίσης θα συμπληρώσω πως να πιστεύετε σε εσάς, να σας αγαπάτε και να μιλάτε για αυτά που νιώθετε! Εγώ φέτος το προσπάθησα περισσότερο από άλλες φορές!!

Καλές γιορτές σε όλους!!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;