Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Βικιπαίδεια αναφέρει πως Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι η διαδικασία ενημέρωσης των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων ανθρώπων σχετικά με την αναπαραγωγή, τη συνουσία και τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά συνήθως ζητήματα ανατομίας, αναπαραγωγής όπως η ανάπτυξη των εμβρύων και η γέννηση, διαφορών των φύλων και υγιεινής. Ασχολείται επίσης με την περιγραφή της συνουσίας αλλά και τεχνικές για αυτήν. Απαραίτητο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης είναι και η αναφορά στους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να προκύψουν από τις σεξουαλικές σχέσεις, η πρόληψη εγκυμοσύνης και τεχνικές για να επιτευχθεί γονιμοποίηση όταν αυτή είναι επιθυμητή, αλλά δεν συμβαίνει.

Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι ένα θέμα taboo, αλλά είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα προς συζήτηση όπου οι γονείς θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη.
Στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οι κύριοι πυλώνες της ενημέρωσης είναι δύο:  η οικογένεια και το σχολείο. Στην συνέχεια ακολουθούν οι φίλοι , τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Να σημειωθεί πως τον κύριο ρόλο, τον έχει η οικογένεια, ώστε το παιδί να ενημερωθεί σωστά και έγκαιρα.

Πως μπορεί να γίνει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Καταρχάς είναι καλό ο γονέας του ίδιου φίλου να γίνει αναφορά ως προς το παιδί, ώστε και τα δύο μέρη να αισθάνονται πιο άνετα και το παιδί να εκφράζει τις απορίες του με ευχαρίστηση.  Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως το ίδιο φύλλο πολλές λειτουργεί ως πρότυπο.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι να μιλάμε στα παιδιά ανάλογα με το εξελικτικό, συναισθηματικό και χρονολογικό τους επίπεδο. Να σημειωθεί πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι χρήσιμο να ξεκινάει από μικρή ηλικία.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να  ακούτε  με προσοχή τις ερωτήσεις των παιδιών και να τους δίνετε άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις, χωρίς να κρύβεστε και χωρίς να μιλάτε με ασάφεια. Είναι σημαντικό όταν δεν ξέρουμε κάτι να λέμε στο παιδί πως θα το ψάξουμε και θα του απαντήσουμε άμεσα, ας μην ξεχνάμε πως και οι γονείς είναι άνθρωποι. Το κλειδί είναι να αφήνουμε τα παιδιά να εκφράζουν τις απορίες τους χωρίς να τα κάνουμε να νιώθουν ενοχή ή ντροπή.

Ένας άλλος τρόπος άμεσος που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι τα βιβλία, καθώς ο γονιός θα έχει ένα έναυσμα και θα μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση. Ενδεικτικά σας προτείνουμε:
·         Κουβεντιάζοντας για το σεξ με τα μικρά μας παιδιά
·         Μαθαίνω για τη σεξουαλικότητα
·         Μα… τι μου συμβαίνει; Ένα βιβλίο για την ανάπτυξη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
·         Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός
·         Ο Περ η Ίντα και το μικρούτσικο
Να σημειωθεί πως είναι πολύ σημαντικό να θεσπιστεί μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για εφήβους  βρίσκεται στο παρακάτω link: http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/files/2012/03/vivlio_mathiti_15-18_sexoualikes_sxeseis_.pdf

Τέλος δεν ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση  δεν εστιάζουμε στο παιδί μόνο για την αρνητική πτυχή της σεξουαλικότητας αλλά του μιλάμε εξίσου και για τη θετική πλευρά.
Ίσως επιστρέψω με επόμενο άρθρο για το τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά ανά ηλικία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!
Καλή δύναμη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;